BLI BRYGGEXPERT
Provide a general description of the items below and introduce the services you offer. Click on the text box to edit the content.
ATT TÄNKA PÅ
Allt spelar roll för hur din kaffekopp smakar, från jorden som kaffeträdet växer i till vilken tempratur din kaffebryggare har och sedan såklart också vilken kopp du dricker ur.
De senare två är saker du kan påverka, se till att du har en kaffebryggare som håller en temperatur mellan 92-96 grader och se gärna till att köpa dig en kaffekvarn, färskt malda bönor ger mer smak. Även vilken malningsgrad du ställer in är en sak att experimentera med. Ju finare du maler desto långsammare rinner vattnet genom och du får en fyllig och smakrik kopp, om du inte ställer för fint, då blir det syrligt eller överextraherat med beska.
MÅTT
Generellt sett brukar man räkna ungefär 8g per kopp.
Vårt tips är alltid att utgå från hur du brukar brygga hemma och börja med att göra på samma sätt.
Utifrån det kan du sedan börja prova om du vill ha annan malningsgrad eller annan mängd.
Men att slänga på mer kaffe för att du tycker det smakar för lite är ingen vinst, varken för din mun eller för planeten.
UTRUSTNING
En stor del av smakerna sitter i hur du brygger kaffet. Gillar du en kraftigare smak? Ja då ska du kanske prova en Mockakanna eller espressomaskin.
Om du vill ha en fyllig välbalanserad kopp rekommenderar vi aeropress som också gör sig utmärkt om du är den ända i hushållet som dricker kaffe då det blir en kopp och den är smidig att rengöra :)
Är du ute efter lite mer av en koffeinkick så tar du en presskana, den ger också en intensiv smak men saknar lite fyllighet.
Vill du hamna någonstans mittemellan så kan du prova en Clever. Den är fyillig, koffeinrik och god.
Hur brygga kaffe med sifón?
Hur brygga kaffe med V60?
Chemex – stilig och smaskig kaffe
Är du också nyfiken på byggmetoden chemex? Du är inte ensam. Denna stiliga kaffe låter smak, design och handarbete mötas i en perfekt kombination. Njut av en riktigt god kaffe genom att följa stegen nedan, ett av våra favoritrecept:
Använd vår Bråviken Blå så från du en chokladig och smakrik kopp!
1. Häll varmt vatten över filter och behållare. Häll ut.
2. Måtta upp 39 gram lite grövre filtermalet kaffe.
3. Häll över cirka 80 gram 94–96-gradigt vatten. Låt blomma i 30 sek.
4. Slå på ytterligare vatten så att totalvikten blir 500 gram.
5. Låt kaffet svalna några minuter innan du serverar!
Njut!

Capucholo – kaffedrink från Peru
En kaffedrink med godsaker från Peru – högkvalitativt kaffe och pisco.
Ingredienser
-
28 ml pisco
-
En dubbel espresso
-
Mjölkskum
Så här gör du Capucholo
-
Häll upp piscon i ett glas
-
Häll över espresson och blanda
-
Skumma mjölk tills det blir riktigt mycket skum
-
Lägg en sked med skummad mjölk över pisco- och espressoblandningen
-
Smaka av och njut!

Espresso med aeropress
– gör din egen affogato
Har du, precis som vi, blivit alldeles förälskad i affogato? Denna dröm av espresso och en kula glass. Det blir inte mycket bättre än så! Men vi förstår att det inte är alla som har en espressomaskin till hands och visar därför hur du enkelt gör en espresso med kaffebönor från Qvarsebo Kaffe och en aeropress.
Ingredienser
-
22 gram kaffe
-
100 gram kokat vatten (88 grader om det ska vara petnoga)
-
Valfri glass
Så här gör du affogato
-
Koka upp 100 gram vatten.
-
Mal 22 gram kaffebönor fint.
-
Förbered din aeropress för inverterad process, det vill säga upp och ner.
-
Häll upp kaffet i din aeropress och häll över 50 gram vatten. Låt blomma i 50 sekunder.
-
Häll upp resten av vattnet under 10 sekunder.
-
Rör om under 10 sekunder.
-
Sätt på filter och sätt aeropressen över en kopp. Pressa under 20 sekunder.
-
Häll över din nybryggda espresso i en kopp med en kula glass eller två.
NJUT!

Kafferecept för jul –
mumsig tomtelatte
Äntligen jul. Eller nästan. Vem varför inte tjuvstarta lite med en god julkaffe, eller tomtelatte, som vi kallar det. Den görs på starkt kaffe och egengjord kanelsirap.
Ingredienser tomtelatte
-
Egengjord kanelsirap
-
Starkt kaffe
-
Grädde att spritsa på
-
Kardemumma att strö över
Ingredienser kanelsirap
-
2,5 dl vatten
-
2,5 dl farinsocker
-
1,5 tsk kanel
-
1,5 tsk vaniljpulver
Så här gör du kanelsirap
-
Blanda vatten, farinsocker och kanel i en kastrull på hög värme. Vispa tills sockret helt löst upp sig och det börjar kokar. Sänk värmen och låt det sjuda i 5 minuter, eller tills sirapen tjocknar. Den kommer att bli tjockare när den blir kall.
-
Ta av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljpulvret. Häll sedan över sirapen i en glasflaska eller burk och ställ i kylen. Den håller sig cirka en månad.
Så här gör du tomtelatte
-
Brygg starkt kaffe (Gärna en mockakanna eller espresso)
-
Blanda med en matsked kanelsirap
-
Värm mjölk och ha i koppen med kaffe och sirap
-
Vispa grädde och spritsa på.
-
Strö kardemumma över grädden.
NJUT!
